Extracte de turmeric

Turmeric beneficii şi indicaţii

Stiati ca…

Turmericul este planta cea mai studiată la ora actuala cu peste 3000 studii clinice.

GreenMedInfo a avut in vedere peste 400 de studii aflate in baza de date a Bibliotecii Nationale de Medicina din S.U.A. descoperind peste 580 de beneficii ale Turmericului. Publicatia a spus despre turmeric ca ar fi cea mai importanta planta a lumii”.

Turmericul este cel mai puternic antiinflamator natural; Inflamația are un rol major în dezvoltarea cancerului si a altor afectiuni: alzheimer, afecțiuni neurologice, cardiovasculare, pulmonare, autoimune, artrită, etc.

Turmericul conferă o nouă perspectivă asupra terapiei: spre deosebire de medicamentele farmaceutice care provoacă efecte secundare negative ce cauzează noi afecţiuni, ducând astfel în timp la o creştere a consumului de medicamente, turmericul prezintă o multitudine de efecte secundare benefice, ce tratează şi previn numeroase afecţiuni, ducând astfel la imbunătaţirea stării generale de sănătate. Nu intâmplător, în Asia, turmericul este nelipsit din alimentaţia zilnică.

Siguranţă. In timp ce efectele turmericului sunt comparabile cu efectele unor medicamente puternice precum Hidrocortison, Ibuprofen şi agenţi de chimioterapie, turmericul nu prezinta riscuri sau efecte adverse. Turmericul este foarte sigur şi in cazul în cazul în care se consuma în cantităţi mari.

Beneficii

1. Antioxidant puternic (de 10 ori mai eficient decât vitamina C și de 8 ori mai puternic decât vitamina E)

Efecte antioxidante au alimentele și substanțele care luptă împotriva radicalilor liberi. Acești atomi instabili afectează celulele și provoacă boli sau îmbătrânire. Radicalii liberi apar în mod natural în corpul uman și capacitatea organismului de a îi combate se pierde odată cu vârsta, ceea ce duce la procese degenerative și la îmbătrânire. Pe lângă faptul că radicalii apar în mod natural, nivelul lor poate crește și din cauza unui stil de viață necorespunzător, cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau alimentația nesănătoasă. Dietele bogate în fructe și legume sunt o sursă excelentă de antioxidanți însă, date fiind modificările aduse acestor alimente, valoarea lor bioactivă este diminuată. De aceea, se recomandă completarea alimentației cu suplimente naturale.

Curcumina ajută la combaterea radicalilor liberi, vinovați de deteriorarea celulară. Totodată, contribuie la regenerarea intracelulară și distruge celulele anormale.

2. Anticancerigen și antitumoral

Utilizarea turmericului poate ajuta la incetinirea și prevenirea multor forme de cancer.

 • inhibă angiogeneza (reduce vascularizaţia tumorilor);
 • inhibă creșterea, proliferarea și migrarea celulelor canceroase;
 • induce apoptoza (moartea programată a celulelor tumorale) prin activarea genelor proapoptotice;
 • inhibă metastazarea prin stimularea sistemului imunitar (scade capacitatea celulelor tumorale de invadare a altor ţesuturi);
 • detoxificã organismul de substanţe cancerigene (nitrozamina, tetraclorurã de carbon, dioxinã, etc.) prin amplificarea activităţii enzimelor detoxifiante de faza II
 • potenþează activitatea genei antitumorale p53;
 • inhiba activitatea enzimei proinflamatoare cox 2 ( cea care împiedică maturizarea limfocitelor T şi favorizează creşterea tumorilor),
 • crește eficiența medicației alopate anticancer, protejand în același timp celulele sanatoase de efectele toxice ale chimioterapiei.
 • reduce ginecomastia (dezvoltarea glandei mamare la bărbaţi) în tratamentele de supresie androgenică a cancerului de prostată;

In India, unde turmericul este nelipsit din alimentaţia zilnică, prevalenţa a 4 tipuri de cancer frecvente în Europa și Statele Unite (cancerul de colon, de san, plamâni si cancerul la prostată ) este de 10 ori mai mică. Cancerul la prostată, un diagnostic pus frecvent bărbaţilor din Europa şi din America, este rar în India. [1] [2] [3] [4]

3. Antiinflamator – cel mai puternic antiinflamator natural

 • Turmericul reduce inflamaţiile la nivelul articulaţiilor (reduce durerile, creşte mobilitatea acestora), la nivelul ţesuturilor bronho-pulmonare, peretelui vascular, mucoasei gastrointestinale și inflamaţii post-operatorii.
 • De asemenea, previne degradarea cartilajelor în cazul artritelor.

Studii clinice au demonstrat ca turmericul este la fel de eficient ca și medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul sau fenilbutoazona. Studiul relizat in 2014 cu 367 pacienţi și publicat de Libraria Nationala de Medicina SUA concluzionează că turmericul este mai eficient decât ibuprofenul in tratarea artritei la genunchi. In plus acesta nu prezintă efecte secundare negative spre deosebire de ibuprofen care are o toxicitate mare pentru inima aşa cum au arătat recenziile realizate în ultimii ani.

Astăzi, studiul inflamaţiilor a evoluat de la analiza țesuturilor la studiul la nivel nuclear. Factorul nuclear NF-KappaB este principalul mod de a „ajusta” acest efect inflamator și astfel de a lupta împotriva bolilor.

La nivel molecular, s-a demonstrat efectul curcuminoidelor asupra blocării factorului nuclear NF-KappaB (NfkB). Inflamațiile pot agrava următoarele patologii: cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer, diabet, artrită, boli autoimune, boli neurologice sau afecțiuni pulmonare.

Pe lângă efectul antiinflamator pe care îl are, turmericul contribuie și la reducerea cauzelor apariţiei inflamaţiei. [5] [6] [7] [8]

4. Protejează inima

 • reduce colesterolul nociv;
 • previne coagularea sângelui (fiind antiagregant plachetar);
 • este protector cardio-vascular (previne aritmia, ateroscleroza, accidente vasculare cerebrale, infarctul miocardic, aparitia trombozelor sau cardiomiopatia si elimină acumularea plăcilor în artere);
 • reduce riscul de atac de cord

Bolile de inimă reprezintă cauza numărul 1 de mortalitate în lume. Cel mai important beneficiu al turmericului pentru bolnavii de inimă este îmbunătățirea funcției endoteliului care este stratul interior al vaselor de sânge. Problemele cardiace pot apărea din cauza funcționării inadecvate a endoteliului și a reglării insuficiente a tensiunii. Totodată, acesta reduce inflamaţia şi oxidarea, alte două procese importante în bolile cardiovasculare.

S-a demonstrat că efectul antioxidant al turmericului a atenuat cardiotoxicitatea indusă de adriamicină și poate astfel preveni complicațiile cardiovasculare cauzate de diabet. De asemenea, nivelul colesterolului seric este scăzut prin efectul antiinflamator, antiproliferativ și antitrombotic. [9]

Curcumina este o componentă bioactivă a turmericului, ar efectul său asupra bolilor cardiovasculare este menționat într-un studiu științific din anul 2009. Efectele antioxidante ale curcuminei reduc cardiotoxicitatea cauzată de adriamicină, prevenind astfel complicații cardiovasculare la pacienții, care suferă de diabet. Efectul antiinflamator al curcuminei poate preveni apariția aritmiilor atriale și prin modificarea homeostazei Ca (2+) poate contribui la prevenirea aritmiilor ventriculare [10]

5. Previne formarea cheagurilor de sange – asa cum au demonstrat studiile [11]

Curcuminul imbunatateste circulaţia sangvină si previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea duce la probleme de sănatate serioase, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboză venoasa profundă sau embolismul pulmonar.

6. Imunostimulator – stimulează imunitatea umorală si celulară.

7. Antiviral puternic, antifungic ( distruge candida albicans), antibacterian, antiparazitar. [18]

8. Reduce nivelul colesterolului total, creşte fracţiunea HDL, inhibă peroxidarea lipidică.

9. Protector pulmonar, protector hepatic.

Prin acțiunea detoxifiantă, curcumina se dovedește un medicament natural pentru celula hepatică, cu rezultate în tratarea ficatului gras, hepatitei, fibrozei hepatice sau cirozei.

10. Mentine rinichii sănătoşi

Turmericul ajută la detoxifierea organismului și sprijină buna funcÎionare a rinichilor, fiind important pentru a impiedica retenţia de apă din organism.

11. Coleretic si colagog (stimulează sinteza şi eliminarea bilei cu rol în digestia grăsimilor, absorbţia vitaminelor A, D, E, K şi eliminarea toxinelor liposolubile).

12. Susține sistemul articular

13. Antidepresiv

Conform studiilor clinice, turmericul este la fel de eficient ca și antidepresivul Prozac, dar fără efecte secundare negative. Cercetătorii au demonstrat că Turmeric este eficient contra depresiei prin creşterea serotoniei, a nivelurilor de dopamină şi inhibarea inflamaţiei.

14. Protejeaza functiile creierului

Turmericul ajută la imbunataţirea memoriei, protejează creierul impotriva bolilor degenerative, împotriva îmbatranirii şi degradarea ţesuturilor acestuia. Suplimentele cu curcumină imbunătăţesc fluxul sanguin cerebral, atenţia și memoria de lucru, mai ales la persoanele in vârstă.

Incetineşte evoluţia în maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington, SLA, encefalomielite (efect antiinflamator, antioxidant hidro si liposolubil, reduce demielinizarea, reduce formarea fibrelor si a plăcilor de beta-amiloid);

Acțiune neuroprotectoare prin chelatarea cuprului și fierului în exces care pot provoca tulburări cerebrale (de ex.: deficit de memorie).

Există convingerea că celulele creierului se pot înmulți doar în copilărie. Însă, neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni și să-și crească numărul, datorită proteinei BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Se găsește în creier și în măduva spinării, iar funcțile sale sunt să mențină neuronii sănătoși și să regleze comunicarea dintre celulele nervoase. Capacitatea de a menține celulele creierului sănătoase și chiar de a crea conexiuni noi este deosebit de importantă în ceea ce privește îmbătrânirea și pierderea naturală a celulelor creierului.

Este susţinut de studii științifice faptul că, curcumina poate crește nivelul de BDNF în creier, încetinind sau oprind bolile specifice sistemului nervos. [12] [13] [14]

15. Sustine nivelul optim al glicemiei.

Conform studiilor, curcuminul reduce nivelul de glucoză din sânge si sporeşte secreţia de insulină a pancreasului. Mai mult, suplimentele pe baza de curcumin pot preveni apariţia diabetului de tip 2. [17]

Turmericul poate fi util și pentru persoanele care suferă de pre-diabet. Conform unui studiu din 2012, consumul de curcumină timp de 9 luni a avut un efect pozitiv asupra participanților la studiu. După o perioadă de timp, rezultatul a fost comparat pe baza evoluției bolii, diabet de tip 2. În grupul în care s-a oferit curcumină, nu a fost nici un participant diagnosticat cu diabet. În plus, rezultatele indică faptul că grupul care a primit curcumină, funcțiile celulelor β responsabile de producerea insulinei s-au îmbunătățit. Nu a existat niciun efect advers pentru participanți. Conform rezultatelor, extractul de curcumină este sigur și poate fi benefic pentru terapia intervențională în pre-diabet. [15] [16]

16. Dermatoprotector si epitelizant (se poate aplica direct pe leziuni provocate de infecţii fungice, bacteriene, virale, dermatite, eczeme, înţepături de insecte, psoriazis);

17. Antialergic (reduce producţia de histamină);

Turmericul este eficient în prevenirea alergiilor tot grație curcuminei. În plus, acționează ca antihistaminic (reduce eliberarea de histamine), decongestiv și ușurează simptomele reacțiilor alergice, indiferent că sunt sezoniere sau cronice (astm bronșic, probleme respiratorii).

18. Ajuta pierderea in greutate

Turmericul contribuie la eliminarea toxinelor din organism, reducerea retenţiei de apă și imbunataţirea digestiei.

19. Detoxificã organismul

20. Încetineste aparitia îmbãtrânirii și creşte longevitatea

21. Mentine temperatura corpului în limite normale

22. Protejeaza ADN-ul

Indicaţii terapeutice

Turmericul este adjuvant în :

 • Toate tipurile de Cancer: datorită acțiunii sale complexe la nivel molecular.
 • Indicat în chimio și radioterapie datorită dublei acțiuni: crește sensibilitatea celulară la chimioterapie dar, totodată, protejează celulele sănătoase de efectele toxice ale chimioterapiei.
 • În bolile Cardiovasculare și Cerebrale. Previne accidentele cerebrale și cardiovasculare, reduce nivelul colesterolului total, previne ateroscleroza. Trombozele si accidentele vasculare
 • Diabet: reduce zahărul din sânge.
 • Boli degenerative: Scleroză, demență, demență senilă, scleroză multiplă
 • Incetineşte evoluţia în maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington, SLA, encefalomielite (efect antiinflamator, antioxidant hidro si liposolubil, chelator al cuprului şi al fierului în exces, reduce demielinizarea , reduce formarea fibrelor si a plăcilor de beta-amiloid);
 • Afecțiuni ale Articulațiilor (reumatism, osteoartrita, artrită, osteoartrită) datorită efectului antiinflamator al curcuminei, ce se poate compara cu medicamente puternice cum ar fi hidrocortizonul sau fenilbutazona. Susține sănătatea articulațiilor, contribuie la stimularea proceselor de refacere a ţesutului conjunctiv şi a lichidului sinovial.
 • Afectiuni pulmonare: astm, fibroză chistică, bronşită, congestie pulmonară, tuberculoză;
 • Boli Digestive: reduce manifestările afecțiunilor digestive: leziuni precanceroase și inflamatorii ale tractului digestiv, ulcer duodenal, gastrite, colite, hiperaciditate, indigestii, constipatie, hemoroizi, flatulenta, adenoame intestinale, pancreatite. Stimulează secreția și evacuarea bilei. Reface flora microbiană intestinală.
 • Afectiuni hepatice: hepatite, steatozã hepaticã, icter, ascită; Îmbunătățește activitatea ficatului.
 • Infecţii urinare si ginecologice
 • Intoxicații: detoxifică organismul (protejează împotriva intoxicării cu metale grele, ajută în cazuri de otrăvire cu medicamente sau alimente).

Studii si articole

Similar Posts